A Maret pikeun Nonviolence ngumbara ngalangkungan Amérika Latin

A Maret ngumbara ngalangkungan Multiethnic sareng Plurikultural Latin America pikeun Non-Kekerasan

Éta henteu asing pikeun saha waé yén kekerasan parantos lami dipasang di panjuru planét.

Di Amérika Latin masarakat, anu béda-béda bernuansa, ngabantah cara-cara telenges anu ngatur masarakat sareng akibatna kalaparan, pangangguran, panyakit sareng maot, ngalelepkeun manusa dina kanyeri sareng kasangsaraan. Nanging, kekerasan parantos nguasaan masarakat urang.

Kekerasan fisik: Pembunuhan teratur, ilangna jalma, penindasan protés sosial, femisida, perdagangan manusa, diantara manifestasi anu sanés.

Pelanggaran Hak Asasi Manusa: Kurangna gawé, perawatan kaséhatan, kurang bumi, kurang cai, hijrah paksa, diskriminasi, jst.

Karuksakan ékosistem, habitat sadaya spésiés: Pertambangan Mega, fumigasi agro-toksik, deforestasi, kahuruan, banjir, jst.

Sebutan khusus saluyu sareng masarakat pituin, anu, dicabut tanahna, ningali hakna dilanggar unggal dinten, ngadorong hirup dina pasisian.

Naha urang tiasa ngarobih arah kajadian anu ngawartosan musibah manusa tina dimensi anu henteu kantos dikenal?

 Urang sadayana ngagaduhan sababaraha tanggung jawab kana naon anu lumangsung, urang kedah nyandak kaputusan, ngahijikeun sora sareng perasaan, pamikiran, parasaan sareng kalakuan dina arah anu sami ngarobah. Hayu urang ulah ngarepkeun batur pikeun ngalakukeunana.

Ngahijina jutaan manusa tina basa anu béda, ras, kapercayaan sareng budaya diperyogikeun pikeun ngahurungkeun nurani manusa ku cahaya Non-Kekerasan.

Asosiasi Dunya tanpa Perang sareng Kekerasan, hiji organisme Gerakan Humanis, parantos ngamajukeun sareng ngatur babarengan sareng kelompok anu sanés, pawai anu ngumbara daérah kalayan tujuan pikeun ningkatkeun kasadaran anu henteu telenges sahingga katingali tindakan positip anu dikembangkeun ku seueur manusa dina arah éta.

Tonggong penting dina hal ieu nyaéta:

2009-2010 Maret Dunya Kahiji pikeun Perdamaian sareng Non-Kekerasan

2017- Mimitina Amérika Tengah Maret

2018- Maret Amérika Kidul munggaran

2019- 2020. Kadua Maret Maret

2021- Dinten ieu kami ngumumkeun kalayan gumbira pisan pawai anyar, waktos ieu virtual sareng tatap muka, di daérah tercinta urang ti 15 Séptémber dugi ka 2 Oktober - Maret Kahiji LATIN AMERIKA- MULTI-ETNIK JEUNG PLURIKULTUR Pikeun NOVIOLENSI.

Kunaon Maret

 Kami margi dina conto anu munggaran pikeun ngahubung sareng diri urang sorangan, kumargi jalur anu munggaran pikeun ngarambat nyaéta jalur batin, merhatoskeun sikep urang, pikeun nungkulan kekerasan internal urang sorangan sareng ngarawat diri urang kalayan kahadéan, ngahijikeun diri sareng hoyong hirup dina koherénsi sareng internal nyetir.

Kami Maret nempatkeun Aturan Emas salaku nilai sentral dina hubungan urang, nyaéta, ngubaran batur ku cara urang hoyong dirawat.

Kami milarian diajar ngabéréskeun konflik dina cara anu positip sareng konstruktif, dina ningkatkeun adaptasi ka dunya ieu yén urang tiasa kasempetan pikeun ngarobih.

Kami badé ngumbara buana, ampir sareng sacara pribadi, pikeun nguatkeun sora anu nyaring pikeun dunya anu langkung seueur manusa. Urang moal tiasa ningali deui sangsara di sasama lalaki urang.

Ngahijikeun urang Amérika Latin sareng Karibia, masarakat adat, Turunan afro sareng penduduk di daérah anu lega ieu, urang ngiringan sareng bergerak, pikeun nolak bentuk-bentuk kekerasan anu béda sareng ngawangun masarakat anu padet sareng non-telenges.

 Pondokna, kami ngempelkeun sareng ngaléngkah ka:

1- Nolak sareng ngarobih sadaya jinis kekerasan anu aya di masarakat urang: fisik, jenis kelamin, lisan, psikologis, ideologis, ekonomi, ras sareng agama.

2- Perjoangan Non-diskriminasi sareng kasempetan anu sami salaku kabijakan publik anu henteu diskriminatif, pikeun mastikeun distribusi kabeungharan anu adil.

3- Vindikasi Urang Asli di Amérika Latin, ngakuan hakna sareng sumbangan karuhunna.

4- Éta nyatakeun nolak ngagunakeun perang salaku cara pikeun méréskeun konflik. Turunkeun anggaran pikeun akuisisi sadaya jinis senjata.

5- Ucapkeun Henteu pikeun pamasangan pangkalan militér asing, paménta ditarikna anu parantos aya, sareng sadayana campuh dina daérah asing.

6- Ngamajukeun panandatanganan sareng ratifikasi Perjangjian Larangan Pakarang Nuklir (TPAN) di penjuru daérah. Ningkatkeun kreasi Tratelolco II.

7- Jantenkeun tindakan non-telenges anu katingali dina mihak pangwangunan Bangsa Manusa Universal, saluyu sareng planét urang.

8- Ngawangun rohangan dimana generasi énggal tiasa nganyatakeun diri sareng ngembangkeun, dina lingkungan sosial anu teu telenges.

9- Naekeun kasadaran ngeunaan krisis ékologis, pemanasan global sareng résiko serius anu dihasilkeun ku cara tambang terbuka, déforestasi sareng panggunaan péstisida dina pepelakan. Aksés teu diwatesan kana cai, salaku HAM anu teu tiasa dibatesan.

10- Ngamajukeun dekolonisasi budaya, politik sareng ékonomi di sadaya nagara Amérika Latin; pikeun Amérika Latin gratis.

11- Ngahontal gerakan bébas jalma ku ngaleungitkeun visa antar nagara di daérah éta sareng nyiptakeun paspor pikeun warga Amérika Latin.

Kami hoyong yén ngalalana di daérah sareng nguatkeun persatuan Amérika Latin ngarekonstruksikeun sajarah umum urang, dina milarian konvergénsi dina keragaman sareng Nonviolence.

 Seueur-seueurna manusa henteu hoyong kekerasan, tapi ngaleungitkeun sigana teu mungkin. Kusabab kitu, urang ngartos yén salian ti ngalaksanakeun tindakan sosial, urang kedah damel pikeun marios kapercayaan anu ngurilingan kanyataan anu sakuduna henteu tiasa dirobih ieu. Kami kedah nguatkeun iman jero urang yén urang tiasa ngarobih, salaku individu sareng salaku masarakat.

Waktosna kanggo nyambungkeun, mobilisasi sareng pawai kanggo Nonviolence

Non-kekerasan dina Maret ngaliwatan Amérika Latin.


Inpo leuwih: https://theworldmarch.org/marcha-latinoamericana/ sareng pawai sareng prosés na: March Latin American 1st - The World March (theworldmarch.org)

Hubungi kami sareng turutan kami dina:

latinoamericanoviolenta@yahoo.com

@lanoviolenciaenmarchaporlatinoamerica

@marchaporlanoviolencia

Unduh manifes ieu: A Maret pikeun Nonviolence ngumbara ngalangkungan Amérika Latin

Ninggalkeun comment hiji