Nagara - TPAN

Traktat dina Larangan Lapisan Nuklir

7 bulan Juli 2017, sanggeus dasawarsa gawé di bagean tina ICAN sareng mitra anak, mayoritas bangsa sadunya diadopsi kasapukan sajarah dunya pikeun nyaramam pakarang pakarang nuklir, sacara resmi waé siga perjangjian Perjanjian Pakarang Nuklir . Willta bakal asup kana kakuatan légal sakaligus bangsa 50 tos asup sareng ngasahkeun éta.

Kaayaan ayeuna parantos aya 80 anu parantos lebet sareng 34 anu ogé disatujuan. Kami kirang 16 ditingalkeun, dugi kana total.

Téks lengkep perjangjian

Kaayaan signature / ratification

Sateuacan pajangjian, senjata nuklir mangrupa hiji-hijina pakarang pemusnah massal anu henteu matuh larangan total (upami pakarang kimiawi sareng baktéri), ​​sanajan konsékuansi kamanusaan jeung lingkungan katastofik sakaligus. Kasapukan anyar tungtungna ngeusi celah anu signifikan dina hukum internasional.

Prohibta larangan bangsa tiasa ngembangkeun, nguji, ngahasilkeun, manufaktur, nransferkeun, meunang, nyimpen, nganggo atanapi henteu ngaruhna nganggo pakarang nuklir, atanapi ngawenangkeun pakarang nuklir pikeun ditempatkeun di wewengkonna. Alsota ogé nyaramakeun aranjeunna ngabantosan, nyorong atanapi ngiringkeun saha pikeun ilubiung dina sagala kagiatan.

Hiji bangsa anu gaduh pakarang nuklir tiasa miluan dina pajangjian, salami eta satuju ngancurkeun aranjeunna saluyu sareng rencana mengikat sareng sacara hukum. Dina cara nu sami, bangsa anu harbour dina pakarang nuklir bangsa sejen di wilayahna tiasa miluan, salami éta narima pikeun ngaleungitkeunana dina jangka waktu nu tangtu.

Bangsa wajib masihan bantuan ka sadaya korban nganggo tur nguji pakarang nuklirna pikeun nyandak pangréditasi lingkungan nu kacemar. Pamuka anu ngawujudkeun karuksakan anu disababkeun salaku senjata nuklir, diantawis akibatna seueur awéwé sareng katresna, sareng bangsa pribumi di sakuliah dunya.

Pajangjian ieu disawalakeun di kantor puseur PBB di New York dina Maret Maret Juni sareng Juli di 2017, kalayan partisipasi langkung ti nagara 135, ogé anggota masarakat sipil. 20 September 2017 dibuka pikeun tanda tangan. Permanentta permanén tur bakal mengikat sacara hukum pikeun bangsa anu ngahijikeun deui.

Kolaborasi kanggo TPAN pikeun ngasupkeun gaya salami mangrupakeun salah sahiji prioritas ti March World for Peace sareng Nonviolence.

Dokumén signature atanapi ratification