Ngahargaan pandangan dunya masarakat adat

Ruang pikeun ngahargaan pandangan dunya masarakat pribumi

Anyar-anyar ieu, tina Program Antarbudaya UADER, sareng Komunitas I'Tu del Pueblo Nación Charrúa sareng lembaga pendidikan anu sanés, Days for Good Living and Non-Violence diwanohkeun, dikembangkeun di Concordia dina kerangka gerakan internasional: Kahiji. Multiétnis sareng Plurikultur Latin Amérika Maret pikeun Nonviolence. Siswa sareng guru ngabagi hirup babarengan sareng pertemuan diajar dumasar kana pendidikan pikeun perdamaian.

Gigireun éta Komunitas I`Tu tina Jalma Bangsa Charrúa, Program Interculturality and Native Peoples of the Autonomous University of Entre Ríos (UADER) diwanohkeun dina Concordia the Days for Good Living and Nonviolence.

Kagiatan ieu direncanakeun dina kerangka First Multiethnic and Pluricultural Latin American March for Nonviolence, prakarsa internasional nuturkeun tujuan denouncing kekerasan, promosi non-diskriminasi, vindicating masarakat adat, raising kasadaran ngeunaan krisis ékologis jeung promosi dekolonisasi Latin. Amérika, diantarana.

BACA / NINGALI LEUWIH ON THE GO

Ti 1 nepi ka 7 Oktober, dina spasi suci tur komunal Onkaiujmar Charrúa Cjuimen I'Tum, proposal ieu coexistence jeung learning dumasar kana atikan pikeun katengtreman ieu dilumangsungkeun, nengetan husus ka pangajen tina cosmovision bangsa pribumi .

"Pandemik parantos nantang urang, ngabahayakeun cara hirup sareng prakték sareng nilai urang, ngahasilkeun ngasingkeun, kurungan, teu satuju sareng ngarecahna hubungan sosial émosional. Ieu dimana perlu mikirkeun diri urang salaku sakola sareng nyiptakeun skénario anu mungkin pikeun ngawangun alternatif anu hirup pikeun sadaya mahluk anu nyicingan planét Bumi, atanapi Onkaiujmar, Mapu, Pacha, sakumaha anu disebat ku masarakat asli urang ", saurna. Sergio Paiz, rujukan komunitas charrúa sareng profésor Sajarah di Normal School of Concordia, salah sahiji lembaga pendidikan anu ngagabung kana telepon.

Pikeun bagian dirina, koordinator Program UADER, Bernardita Zalisñak, nunjukkeun yén jinis aksi ieu saluyu "sareng naon anu disayogikeun ku Rencana Pangembangan Institusi Universitas, ku cara nguatkeun partisipasi dina jaringan sareng organisasi antar lembaga anu ngahasilkeun strategi pikeun masarakat. pangwangunan”.

Dina hal ieu, guru ti markas Concordian marios karya anu parantos dilaksanakeun babarengan sareng Komunitas I'Tu ti saprak program éta didamel taun 2019; sareng artikulasi "kalayan Guru Pendidikan Dasar sareng Khusus, sareng urang ngayakeun diskusi taun ka tukang." Anjeunna ogé nyorot sababaraha tindakan kalayan korsi ti Fakultas Kamanusaan, Seni sareng Élmu Sosial, sapertos proyék pikeun ngalegaan korsi "Hak Masyarakat Adat" sareng konperénsi anu ngahijikeun mahasiswa sukarelawan sareng anggota komunitas asli kusabab COVID. darurat -19.

"Kami ngartos yén pawai internasional ieu ngagaduhan nilai khusus, mikiran pikeun ngatasi bentuk kekerasan anu béda-béda sareng ngawangun persatuan pikeun masarakat solidaritas, milarian sajarah umum sareng konvergensi," saur Zalisñak.

Dina sumanget ieu, konperénsi éta ngahijikeun guru sareng murid dimana "dina bunderan upacara, eusi pendidikan transversal dibagi, nyayogikeun aspék dasar tina pandangan dunya Uruguayan, promosi miara Bumi Bumi, ngakuan, asumsina sareng ngahargaan yén akar urang aya hubunganana sareng sajarah buana ieu, nu heubeul leuwih ti opat puluh rébu taun sarta ngabogaan kontribusi budaya jeung experiential pisan euyeub ", ditambahkeun koordinator jeung menyimpulkan:" Urang hayang awaken di siswa rasa milik torrent sajarah ieu, lila silenced. "


Tulisan asli dina situs wéb Universitas Otonom Entre Ríos: http://uader.edu.ar/un-espacio-para-valorar-la-cosmovision-de-los-pueblos-originarios/

Ninggalkeun comment hiji