RAKYAT DENGAN DENGAN AMONG SEMUA

Kumaha carana supaya salah nyarios karapihan bari senjata anu beuki maot dibina atanapi diskriminasi diyakinkeun?

"Kumaha urang tiasa nyarios karapihan nalika ngawangun senjata perang anyar anu rongkah?

Kumaha urang tiasa nyarios perdamaian bari menerkeun tindakan palsu anu tangtu sareng wacana diskriminasi sareng kebencian? ...

Damai henteu langkung tina sora kecap, upami henteu didasarkeun kana bebeneran, upami henteu diwangun saluyu sareng kaadilan, upami henteu hirup sareng direngsekeun ku amal, sareng upami éta henteu diwujudkeun dina kabébasan "

(Paus Francis, ucapan dina Hiroshima, Nopémber 2019).

Dina awal taun, kecap-kecap Francis ngarah urang pikeun muhasabah jalma-jalma Kristen ngeunaan komitmen urang sapopoé pikeun ngawangun perdamaian di dunya anu kami tinggal dina kanyataan anu paling caket: Galicia.

Leres yén urang cicing dina tempat anu bencong di payun jutaan jalma-jalma di dunya. Tapi, katengtreman katingali ieu teu rame sareng tiasa ngiringan iraha waé.

Satengah ti Galuh salamet tina kauntungan umum: mancén sareng subsidi (Sora Galicia 26-11-2019).

Kajadian anyar di Chili, salah sahiji nagara anu paling suksés di Amérika Kidul, ngingetkeun ngeunaan kerusakan masarakat anu disebut karaharjaan.

Kekerasan gender dina taun ieu hususna sesah di tanah urang, xenophobia, homophobia, sareng pidato hate anyar sababaraha kelompok pulitik, bahkan dina panyalindungan agama Kristen, mangrupikeun tanda yén perdamaian jauh tina stabil.

Naon anu urang tiasa nyumbang?

Pikeun ngahontal iklim perdamaian penting pisan yén sadaya anggota sakelompok, hiji jalma, ngagabung dina proyék ngawangun perdamaian di sakurilingna. Henteu gampang pikeun ngungkulan konflik, nyaluyukeun kapentingan anu bentrok, badan réformasi anu henteu pilih kasih.

Dasar mangrupikeun pendidikan kanggo perdamaian ti kulawarga sareng khususna ti sakola, dimana kasus buli sareng kasalahanana unggal taun.

Ngadidik budak sareng budak dina résolusi konflik tanpa gething sareng tanpa kekerasan mangrupikeun masalah anu ditunda dina atikan.

RESPONSIBLE CONSUMPTION

Salah sahiji sabab anu henteu stabilitas di seueur nagara nyaéta hiperponsép anu aya

beuleum seueur dunya. Sanés sanés ngan ukur ngeunaan karusakan ékologis tina produksi berlebihan tapi ngeunaan kamiskinan sareng perbudakan jutaan jalma.

Balik perang di Afrika aya kapentingan komersial anu hébat, sareng tangtosna, penjualan sareng perdagangan senjata. Spanyol henteu asing pikeun kaayaan ieu. Sanés ogé PBB, kumargi 80% penjualan senjata asalna tina nagara anggota Déwan Kaamanan PBB.

Perbelanjaan dunya kanggo angkatan tangan (2018) mangrupikeun tingkat pangluhurna dina 30 taun ka pengker (1,63 triliun euro).

Paus Francis parantos nungtut ti PBB yén hak pikeun ngaréka-énggal dina Déwan Kaamanan tina 5 kakuatan anu ngaleungit.

Maka urang kedah bertaruh dina konsumsi anu tanggung jawab sareng waspada, ngaleungitkeun anu teu perlu, langkung milih perdagangan ékologis sareng énergi berkelanjutan. Ngan ku cara kieu urang bakal ngeureunkeun karuksakan planét sareng kekerasan anu ngahasilkeun biadab di seueur nagara.

Sinode Amazon anu anyar, anu diayakeun Oktober kamari di Roma, nyauran kabijakan anyar pikeun membela daérah anu kaancam sareng pangeusina.

Tina iman urang ka Yesus Liberating urang moal tiasa ngempur tarung dina usaha nyalametkeun Penciptaan.

2nd WORLD MARCH POLA PEZ AND NON-VIOLENCE

Tanggal 2 Oktober 2019, Maret Maret 2 pikeun Damai sareng Nonviolence dimimitian di Madrid, anu milarian konvergénsi global usaha-usaha masarakat sareng gerakan-gerakan anu ngagem kana tujuan-tujuan ieu:

  • Ngarojong Perjangjian Larangan Nuklear sahingga ngaleungitkeun kamungkinan kacilakaan global ku ngaleungitkeun sumber daya pikeun kabutuhan umat manusa.
  • Ngahapus lapar ti pangeusina.
  • Ngabenerkeun PBB pikeun janten Dunya leres pikeun Damai.
  • Lengkepkeun Déklarasi Hak Asasi Manusa sareng Surat pikeun Démokrasi Global.
  • Aktipkeun Rencana Ukur ngalawan Supremacism sareng diskriminasi dumasar kana ras, kabangsaan, jinis awewe atawa agama.
  • Parobihan iklim parobihan.
  • Ngamajukeun NOVIOLENCE AKTIF sahingga dialog sareng solidaritas mangrupikeun kakuatan ngarobih ngalawan perpajakan sareng perang.

Nepi ka ayeuna 80 nagara anu ditandatanganan pikeun ngeureunkeun senjata nuklir, 33 diratifikasi sareng 17 tetep ditandatanganan. Maret réngsé di Madrid dina 8 Maret 2020, dina Hari Wanoja Internasional.

Ayeuna, masing-masingna gaduh tangan pikeun gabung dina sumanget kasucian ieu anu ngajalankeun di sakuliah dunya.

Henteu cekap nyaah ka Gusti sareng henteu ngahirupkeun, éta moal cukup deui pikeun maéhan, teu maok atanapi henteu nanggung saksi palsu.

Dina sababaraha bulan terakhir, urang parantos ngémutan kumaha kekerasan meletus di réa penjuru dunya: Nikaragua, Bolivia, Vénézuéla, Chili, Kolombia, Spanyol, Perancis, Hong Kong… Jalan artikulasi dialog sareng pacifikasi mangrupikeun tugas anu mendesak anu diperyogikeun ku sadayana urang.

"Di Nagasaki sareng di Hiroshima kuring ngado'a, kuring patepung sareng sababaraha korban sareng baraya korban sareng kuring negeskeun deui pidana teguh senjata nuklir sareng munafik nyarioskeun perdamaian, ngawangun sareng ngajual senjata (…) Aya nagara-nagara Kristen, nagara-nagara Éropa anu nyarios perdamaian teras hirup ku panangan ”(Paus Francis)


DOKUMEN PEACE 2019/20
Ditandatangankeun: Koordinator Crentes Galeg @ s

Ninggalkeun comment hiji