RAKYAT DENGAN DENGAN AMONG SEMUA

Kumaha carana supaya salah nyarios karapihan bari senjata anu beuki maot dibina atanapi diskriminasi diyakinkeun?

"Kumaha urang tiasa nyarios karapihan nalika ngawangun senjata perang anyar anu rongkah?

Kumaha carana urang tiasa nyarios karapihan nalika menerkeun tindakan spésiés anu tangtu kalayan wacana diskriminasi sareng gething? ...

Damai mangrupikeun sora kecap, upami henteu dumasar kana bebeneran, upami éta henteu diwangun luyu sareng kaadilan, upami henteu diurus sareng réngsé ku amal, sareng upami henteu kalaksanakeun dina kabébasan ”

(Paus Francis, ucapan dina Hiroshima, Nopémber 2019).

Dina awal taun, kecap-kecap Francis ngarah urang pikeun muhasabah jalma-jalma Kristen ngeunaan komitmen urang sapopoé pikeun ngawangun perdamaian di dunya anu kami tinggal dina kanyataan anu paling caket: Galicia.

Leres yén urang cicing dina tempat anu bencong di payun jutaan jalma-jalma di dunya. Tapi, katengtreman katingali ieu teu rame sareng tiasa ngiringan iraha waé.

Satengah ti Galuh salamet tina kauntungan umum: mancén sareng subsidi (Sora Galicia 26-11-2019).

Kajadian anyar di Chili, salah sahiji nagara anu paling suksés di Amérika Kidul, ngingetkeun ngeunaan kerusakan masarakat anu disebut karaharjaan.

Kekerasan gender dina taun ieu hususna sesah di tanah urang, xenophobia, homophobia, sareng pidato hate anyar sababaraha kelompok pulitik, bahkan dina panyalindungan agama Kristen, mangrupikeun tanda yén perdamaian jauh tina stabil.

BISA KITA BISA NAMBUNG?

Pikeun ngahontal iklim perdamaian, penting pisan yén sadaya anggota koléktif, tina hiji masarakat, ngiringan dina proyék ngawangun perdamaian di sabudeureunnana. Teu gampang pikeun ngatasi konflik, nyaluyukeun kapentingan konflik, organisme pembaharuan anu henteu kawéntar.

Dasar mangrupikeun pendidikan kanggo perdamaian ti kulawarga sareng khususna ti sakola, dimana kasus buli sareng kasalahanana unggal taun.

Ngadidik budak sareng budak dina résolusi konflik tanpa gething sareng tanpa kekerasan mangrupikeun masalah anu ditunda dina atikan.

RESPONSIBLE CONSUMPTION

Salah sahiji sababna ketidakstabilitas di sababaraha nagara nyaéta hiperbokulasi dimana éta

seueur dunya. Éta henteu ngan ukur ngaruksak ékologis ngeunaan kaleuleuwihan tapi ngeunaan impoververy sareng perbudakan jutaan jalma.

Balik perang di Afrika ngabantosan kapentingan komersial anu ageung, sareng tangtosna, penjualan sareng perdagangan senjata. Spanyol henteu aya anu asing ku kaayaan ieu. Sanes PBB, saprak 80% penjualan senjata asalna tina nagara anggota Badan Kaamanan PBB.

Perbelanjaan dunya kanggo angkatan tangan (2018) mangrupikeun tingkat pangluhurna dina 30 taun ka pengker (1,63 triliun euro).

Paus Francis parantos nungtut ti PBB yén hak pikeun ngaréka-énggal dina Déwan Kaamanan tina 5 kakuatan anu ngaleungit.

Ku kituna urang kedah betah kana konsumsi tanggung jawab sareng séhat, ngaleungitkeun anu teu dipikabutuh, milih perdagangan ékologis sareng énergi sustainable. Ngan ku cara kieu urang bakal ngeureunkeun musnahna pangeusina sareng kekerasan anu diproduksi ku produksi liar di janten seueur nagara.

Séptémber anyar Amazon, diayakeun Oktober ayeuna di Roma, nyauran kabijakan anyar anu ngabela wilayah anu kaancam sareng pangeusiana.

Tina iman urang ka Yesus Liberating urang moal tiasa ngempur tarung dina usaha nyalametkeun Penciptaan.

2nd WORLD MARCH POLA PEZ AND NON-VIOLENCE

Tanggal 2 Oktober 2019, Maret Maret 2 pikeun Damai sareng Nonviolence dimimitian di Madrid, anu milarian konvergénsi global usaha-usaha masarakat sareng gerakan-gerakan anu ngagem kana tujuan-tujuan ieu:

  • Ngarojong Perjangjian Larangan Nuklear sahingga ngaleungitkeun kamungkinan kacilakaan global ku ngaleungitkeun sumber daya pikeun kabutuhan umat manusa.
  • Ngahapus lapar ti pangeusina.
  • Ngabenerkeun PBB pikeun janten Dunya leres pikeun Damai.
  • Lengkepkeun Déklarasi Hak Asasi Manusa sareng Surat pikeun Démokrasi Global.
  • Aktipkeun Rencana Ukur ngalawan Supremacism sareng diskriminasi dumasar kana ras, kabangsaan, jinis awewe atawa agama.
  • Parobihan iklim parobihan.
  • Ngamajukeun NOVIOLENCE AKTIF sahingga dialog sareng solidaritas mangrupikeun kakuatan ngarobih ngalawan perpajakan sareng perang.

Nepi ka ayeuna 80 nagara anu ditandatanganan pikeun ngeureunkeun senjata nuklir, 33 diratifikasi sareng 17 tetep ditandatanganan. Maret réngsé di Madrid dina 8 Maret 2020, dina Hari Wanoja Internasional.

Ayeuna, masing-masingna gaduh tangan pikeun gabung dina sumanget kasucian ieu anu ngajalankeun di sakuliah dunya.

Henteu cekap nyaah ka Gusti sareng henteu ngahirupkeun, éta moal cukup deui pikeun maéhan, teu maok atanapi henteu nanggung saksi palsu.

Dina sababaraha bulan anyar kami ningali kumaha kekerasan bitu di seueur tempat di dunya: Nikaragua, Bolivia, Venezuela, Chile, Kolombia, Spanyol, Perancis, Hong Kong ... Ngucapkeun jalur dialog sareng pacemelan mangrupikeun tugas anu penting pikeun urang sadayana.

"Di Nagasaki sareng Hiroshima kuring ngado'a, kuring mendakan sababaraha salamet sareng baraya para korban sareng kuring ogé ngaundakan teguh tina senjata nuklir sareng munafik tina nyarioskeun perdamaian, ngawangun sareng ngajual senjata (...) Aya nagara-nagara Kristen, nagara Éropa. anu ngobrol ngeunaan perdamaian teras hirup ku leungeun ”(Paus Francis)


DOKUMEN PEACE 2019/20
Ditandatangankeun: Koordinator Crentes Galeg @ s
0 / 5 (Harita 0)

Ninggalkeun comment hiji