Upeti ka Gastón Cornejo Bascopé

Ngahaturkeun nuhun ka Gastón Cornejo Bascopé, mahluk anu moncorong, anu penting pikeun urang.

Dr Gastón Rolando Cornejo Bascopé pupus dina enjing 6 Oktober.

Anjeunna lahir di Cochabamba di 1933. Anjeunna nyéépkeun waktos budakna di Sacaba. Anjeunna lulusan SMA di Colegio La Salle.

Anjeunna diajar Kedokteran di Universitas Chili di Santiago lulus jadi Ahli Bedah.

Salami cicing di Santiago, anjeunna ngagaduhan kasempetan kanggo pendak sareng Pablo Neruda sareng Salvador Allende.

Pangalaman kahijina salaku dokter di Yacuiba di Caja Petrolera, teras anjeunna ahli di Universitas Jenéwa, Swiss, sareng Beasiswa Patiño.

Gastón Cornejo mangrupikeun dokter, pujangga, sajarawan, milist kénca sareng sénator MAS (Gerakan pikeun Sosialisme) anu ti saprak éta anjeunna ngajauhkeun diri, jempé kritis kana arah anu dicandak ku "Proses Parobihan di Bolivia".

Kuring henteu kantos nyumputkeun patuhna ka Marxisme, tapi upami dina prakna perlu ditetepkeun anjeunna, éta kedah dilakukeun salaku pameget Humanisme sareng ahli lingkungan anu aktip.

Jalma anu pikaresepeun, sensitipitas manusa anu ekstrim, ku paneuteup anu jahat sareng caket, intelektual aktip, berpengetahuan tentang Bolivia asli na, sejarawan kejuruan, kontributor ka pers tertulis Cochabamba sareng panulis anu teu kenal kenal tanaga.

Anjeunna mangrupikeun anggota aktip Pamaréntah Evo Morales anu munggaran, diantara kalakuan anu luar biasa nyaéta damel babarengan dina nyusun téks Konstitusi tina Nagara Plurinasional Bolivia ayeuna, atanapi negosiasi anu gagal sareng Pamaréntah Chili pikeun ngahontal jalan kaluar anu disatujuan ka Samudera Pasipik .

Nangtukeun Dr. Gastón Cornejo Bascopé rumit kusabab kaberagaman rupa-rupa tempat anjeunna ngalaksanakeun, ciri anu anjeunna bagikeun sareng mahluk-mahluk anu bercahaya ieu, anu penting pikeun urang.

Bertolt Brecht nyarios: "Aya lalaki anu merjuangkeun hiji dinten sareng saé, aya deui anu bajoang sataun sareng langkung saé, aya lalaki bajoang mangtaun-taun sareng saé pisan, tapi aya anu merjuangkeun saumur hirup, éta anu penting."

Nalika masih hirup, anjeunna nampi seueur penghargaan pikeun karir médis na anu lami salaku gastreontorologist, tapi ogé salaku panulis sareng sejarawan, kalebet Dana Nasional Kaséhatan Nasional, dina bulan Agustus 2019, sareng bédana Esteban Arce anu dipasihkeun ku Déwan Kotamadya, dina 14 Séptémber taun kamari.

Tangtosna, urang tiasa tetep dina kurikulum anu luar biasa dina jero sareng lébarna, tapi pikeun urang anu resep anjeunna hoyong dunya di Damai sareng teu aya kekerasan, Minat kami nyaéta pikeun padamelan sadidinten, dina kahirupan sapopoe manusa.

Sareng di dieu kaagunganana dikali siga anu kagambar dina sarébu kaca.

Anjeunna ngagaduhan rerencangan dimana-mana sareng ti unggal latar sosial; éta, dina sungut dulurna, caket, manusa, bageur, nakal, ngadukung, terbuka, fleksibel ... Jalma anu rongkah!

Kami hoyong ngahartikeun sareng ngémutan anjeunna sakumaha anjeunna ngartikeun dirina dina tulisan, "silo", Diterbitkeun dina halaman wéb Pressenza di 2010, pikeun émut Silo saatos pupusna:

"Kuring kantos ditaroskeun ngeunaan idéntifikasi kuring salaku sosialis humanis. Kieu penjelasanana; Otak sareng haté kuring kagolongkeun kana gerakan sosialisme tapi sok dieuyeuban ku humanisme, warga kénca ngabenci sistem panyipta pasar globalisasi kekerasan sareng ketidakadilan, predator spiritualitas, ngalanggar Alam dina jaman pascamodéritas; ayeuna kuring yakin pisan kana nilai-nilai anu diproklamasikeun ku Mario Rodríguez Cobos.

Muga-muga sadayana terang pesen na sareng latihan sina dieusian ku Damai, Kakuatan sareng Kabagjaan!; Éta Jallalla, salam anu luar biasa, jiwa, ajayu anu dipanggihan ku humanis."

Dr Cornejo, hatur nuhun, hatur nuhun pisan kana manah anu hébat, kajelasan ideu anjeun, pikeun parantos terang ku tindakan anjeun henteu ngan ukur jalma anu caket anjeun, tapi ogé generasi anyar.

Hatur nuhun, sarébu hatur nuhun pikeun sikap anjeun anu netelakeun permanén, kajujuran anjeun sareng parantos berorientasi kahirupan anjeun pikeun palayanan manusa. Hatur nuhun pikeun kamanusaan anjeun.

Ti dieu kami nyebatkeun kahoyong urang yén sadayana janten lancar dina perjalanan anyar anjeun, éta janten bercahaya sareng tanpa wates.

Pikeun kulawarga anu paling caket anjeun, Mariel Claudio Cornejo, Maria Lou, Gaston Cornejo Ferrufino, rangkulan anu ageung sareng raos pisan.

Jalma anu ilubiung dina Maret Dunya, salaku upeti ka jalma hébat ieu, hoyong émut kecap-kecap anu anjeunna sacara umum nyatakeun taatna ka Maret Dunya Pertama pikeun Perdamaian sareng Non-Kekerasan anu diterbitkeun dina halaman wéb Dunya Maret 1ª:

Pesen pribadi pikeun patuh ka Maret Dunya pikeun Perdamaian sareng Non-Kekerasan ti Gastón Cornejo Bascopé, sénator ti Bolivia:

Kami teras-terasan mikirkeun naha mungkin pikeun ngahontal duduluran anu langkung ageung diantara manusa. Upami agama, ideologi, Amérika Serikat, lembaga sanggup nawiskeun étika anu ngariung umum, unggul sareng universal pikeun ngahontal Dunya Manusa Universal di planét ieu.

Krisis: Dina awal abad ka-XNUMX ieu, paménta universal pamaréntah pikeun solidaritas sareng kaamanan anu langkung ageung dina nyanghareupan pertumbuhan demografi anu teu kakendali, kalaparan, panyakit sosial, migrasi sareng eksploitasi manusa, musnahna Alam, bencana alam, jelas. musibah pemanasan global, kekerasan sareng ancaman militér anu nyerang, markas-markas militér karajaan, dihasilkeun deui kudéta anu urang daptarkeun dinten ayeuna di Honduras anu ngaluarkeun Chili, Bolivia sareng nagara-nagara telenges anu jahat ngaluncurkeun cakar kaisar na. Saalam dunya dina krisis sareng peradaban ditunda.

Sanaos kamekaran élmu, sains, téknologi, komunikasi, ékonomi, ékologi, politik komo étika, aranjeunna masih dina krisis permanén. Krisis kaagamaan kapercayaan, dogmatisme, taat kana struktur luntur, tahan kana parobahan struktural; krisis ékonomi kauangan, krisis ékologis, krisis demokratis, krisis moral.

Krisis sajarah: Solidaritas di antara pagawé frustasi, impian kabébasan, sasaruaan, persaudaraan, impian tina tatanan sosial anu adil janten: Perjoangan kelas, diktator, konfrontasi, panyiksaan, kekerasan, ngaleungit, kajahatan. Pembenaran otoriterisme, penyimpangan semu-ilmiah Darwinisme sosial sareng ras, perang kolonial abad ka tukang, frustasi tina Pencerahan, Perang Dunya I sareng II, perang ayeuna ... sadayana sigana ngakibatkeun pesimisme ngeunaan pilihan étika dunya.

Modernitas ngaluarkeun kakuatan jahat. Kaunggulan budaya maot. Anguish-katiisan. Bangsa-ideu Perancis anu tercerahkan asalna ngahijikeun jalma, perkebunan, afiliasi politik dibubarkeun. Basa anu sami dituju, carita anu sami. Sadayana rusak janten idéologi anu ngabagi sareng ngasingkeun, nasionalisme, chauvinisme anu matak pikasieuneun.

Kami ngumumkeun: Nyanghareupan krisis ilmiah, kajahatan teratur, karusakan ékologis, pemanasan atmosfir; Kami nyatakeun yén kaséhatan kelompok manusa sareng lingkunganana gumantung ka urang, hayu urang hormat koléktivitas mahluk hirup, lalaki, sato sareng pepelakan sareng hayu urang prihatin ngeunaan konservasi cai, hawa sareng taneuh ", mangrupikeun ciptaan alam anu ajaib.

Leres, dunya etika anu sanés anu pinuh ku babarayaan, hirup babarengan sareng perdamaian tiasa dimungkinkeun! Tiasa waé pikeun mendakan standar dasar étika pikeun nyiptakeun tindakan moral tina karakter transendén universal. Urutan Orde Global Anyar antara hirupna bénten-bénten rupana, morfologi sami sareng kamungkinan kaagungan spiritual pikeun milari kamungkinan kajadian sakitar kasusah dunya material.

Gerakan sadunya kedah nyiptakeun sasak pamahaman, perdamaian, rekonsiliasi, silaturahim sareng cinta. Urang kedah solat sareng impian dina komunitas planét.

Étika politik: Pamaréntah kedah disarankan ku élmuwan alam sareng sumanget, sahingga debat ideu étika mangrupikeun dasar tina politik di nagarana, daérah, daérah ”. Disarankeun ogé ku antropolog sareng ahli biététis sahingga kalebet, toléransi sareng hormat kana kaanekaragaman sareng martabat jalma manusa tina sagala budaya tiasa dilakukeun.

Solusi langsung: Penting pikeun ngabadamikeun sareng ngamanisasikeun hubungan naon waé antara manusa tina sagala lapisan sosial. Ngahontal kaadilan sosial buana sareng global. Ngungkulan sadaya masalah étika dina perdebatan damai, perjuangan ideu anu teu telenges, ngalarang perlombaan senjata.

Usulan Postmodern: Ngartos antar mahluk tina sababaraha bangsa, idéologi, agama tanpa diskriminasi penting pisan. Larang sadaya patuh warga kana sistem politik-sosial anu ngasingkeun martabat manusa. Ngelompokkeun sasarengan dina keluhan koléktif anu waktuna ngalawan kekerasan. Ngabentuk jaringan inpormasi étika global sareng di luhur sadayana: Sow kabajikan kahadéan!

Maret Dunya: Kusabab teu aya anu luput tina afiliasi ideologis, urang bébas milih pamrih atanapi kahadéan, gumantung kana kumaha urang ngaréspon sistem étika anu béda; maka pentingna penting dina Great World March anu diayakeun ku Humanisme internasional, pikeun waktos ieu di awal abad anyar, tepatna nalika konfrontasi di Bolivia Kami sareng di nagara lanceuk-lanceukna beuki parah.

Kami ngamimitian pawai dunya, saléngkah-saléngkah, awak sareng jiwa, ngaluarkeun pesen perdamaian di sadaya benua sareng nagara dugi ka dugi ka Punta de Vacas di Mendoza Argentina di suku Aconcagua dimana ngariung ngahiji urang bakal ngégél komitmen generasi duduluran sareng cinta. Sok dibarengan ku SILO, nabi humanis.

Jallalla! (Aymara) -Kausáchun! (Qhëshwa) -Viva! (Spanyol)

Khúyay! -Kusíkuy! Joy! -Rejoice! -Munakuy! Love! Love each other!

Gastón Cornejo Bascopé

SENATOR PERGERAKAN SOSIALISME MANUSIA
COCHABAMBA BOLIVIA OKTOBER 2009


Kami ngahaturkeun ka Julio Lumbreras, salaku jalma anu caket sareng Dr. Gastón Cornejo, pikeun kolaborasi na dina nyiapkeun tulisan ieu.

0 / 5 (Harita 0)

1 koméntar ngeunaan «Tribut to Gastón Cornejo Bascopé»

Ninggalkeun comment hiji