Buka serat pangrojong pikeun TPAN

56 Tilas pamimpin dunya ngadukung Perjangjian Larangan Pakarang Nuklir

21 2020 September

Pandemi coronavirus parantos jelas nunjukkeun yén kerjasama internasional anu langkung ageung diperyogikeun pikeun ngabahas sagala ancaman utama pikeun kaséhatan sareng karaharjaan umat manusa. Kapala diantara aranjeunna nyaéta ancaman perang nuklir. Kiwari, résiko peledakan senjata nuklir - naha ku teu dihaja, salah ngitung atanapi ngahaja - katingalina ningkat, ku panempatan anyar jinis-jinis senjata nuklir anyar, anu ninggali perjanjian anu parantos lami di kontrol senjata sareng bahaya pisan serangan cyber dina infrastruktur nuklir. Hayu urang perhatoskeun peringatan anu dilakukeun ku élmuwan, dokter sareng ahli sanés. Urang kedah henteu bobo kana krisis proporsi anu langkung ageung tibatan krisis anu urang alami taun ayeuna. 

Henteu sesah pikeun tipayun ningali rétorika anu salah sareng panyalahgunaan salah sahiji pamimpin nagara-nagara bersenjata nuklir tiasa ngakibatkeun musibah anu mangaruhan sadaya bangsa sareng sadaya masarakat. Salaku tilas présidén, tilas menteri luar negeri sareng tilas menteri pertahanan Albania, Bélgia, Kanada, Kroasia, Céko, Dénmark, Jérman, Yunani, Hungaria, Islandia, Italia, Jepang, Latvia, Belanda, Norwegia, Polandia, Portugal, Slowakia, Slovenia, Koréa Kidul, Spanyol sareng Turki - sadayana ngaku dijagaan ku senjata nuklir sekutu - nyauran pamimpin ayeuna ngadorong perlucutan senjata sateuacan telat. Titik awal anu jelas pikeun pamimpin nagara urang sorangan nyaéta nyatakeun tanpa waspada yén senjata nuklir henteu ngagaduhan tujuan anu sah, naha militér atanapi stratégis, numutkeun 
akibat musibah manusa sareng lingkungan tina panggunaan na. Kalayan kecap séjén, nagara urang kedah nampik peran naon anu dipasihan senjata nuklir dina pertahanan urang. 

Ku nyatakeun yén senjata nuklir ngajaga urang, urang ngamajukeun kapercayaan bahaya sareng sesat yén senjata nuklir ningkatkeun kaamanan. Daripada ngantep kamajuan ka arah dunya bébas tina senjata nuklir, urang nyegah sareng ngajaga bahaya nuklir, sadayana kusabab sieun ngaganggu sekutu urang anu nangkep senjata pemusnah massal ieu. Nanging, sobat tiasa sareng kedah nyarios nalika sobat anu sanés ngalaksanakeun kalakuan gagabah anu ngabahayakeun kahirupan sareng kahirupan batur. 

Jelas, balapan senjata nuklir anyar nuju aya sareng perlombaan perlucutan senjata diperyogikeun pisan. Waktosna kanggo ngeureunkeun permanén kana jaman katergantungan kana senjata nuklir. Dina 2017, 122 nagara nyandak léngkah anu wani sareng diperyogikeun pisan ku arah éta ku cara nyoko Ban Traktat pakarang nuklir, perjanjian dunya anu penting anu nempatkeun senjata nuklir dina dasar hukum anu sami sareng 
senjata kimia sareng biologis, sareng ngawangun kerangka pikeun éliminasi anu tiasa diverifikasi sareng teu tiasa dibalikkeun. Bakal lami janten hukum internasional anu ngariung. 

Dugi ka ayeuna, nagara urang parantos milih henteu ngiringan mayoritas dunya dina ngadukung perjanjian ieu, tapi ieu mangrupikeun posisi anu kedah diémutan deui ku pamimpin urang. Kami henteu sanggup goyah dina nyanghareupan ancaman eksistén ieu pikeun kamanusaan. Urang kedah nunjukkeun kawani sareng mastikeun sareng ngiringan perjanjian. Salaku pihak Amérika, urang tiasa tetep aliansi sareng Amérika Serikat-nuklir, sabab teu aya nanaon dina perjanjian atanapi dina pakta pertahanan masing-masing pikeun nyegah ieu. Nanging, urang bakal wajib sacara hukum, henteu sareng dina kaayaan naon waé, pikeun ngabantosan atanapi ngadorong sekutu urang pikeun nganggo, ngancam nganggo atanapi gaduh senjata nuklir. Kusabab dukungan umum anu lega di nagara urang pikeun perlucutan senjata, ieu bakal janten ukuran anu teu tiasa dibantah sareng dipuji pisan. 

Perjangjian larangan mangrupikeun panguatan penting tina Perjangjian Non-Proliferasi, anu ayeuna yuswana satengah abad sareng, sanaos parantos suksés pisan dina ngabantosan panyebaran senjata nuklir ka langkung seueur nagara, parantos gagal ngawangun pantangan universal ngalawan kagungan senjata nuklir. Lima nagara-nagara anu gaduh senjata nuklir anu ngagaduhan senjata nuklir nalika NPT disawalakeun - Amérika Serikat, Rusia, Inggris, Perancis, sareng Cina - sigana bakal ningali éta salaku lisénsi pikeun ngajaga kakuatan nuklirna salamina. Daripada pelucutan senjata, aranjeunna investasi pisan pikeun ningkatkeun pidangan senjata, sareng rencana pikeun nahan aranjeunna salami mangtaun-taun. Ieu jelas-jelas teu ditarima. 

Perjangjian larangan anu diadopsi dina 2017 tiasa ngabantosan ngeureunkeun puluhan taun paralisis pararucutan senjata. Mangrupikeun cahaya pangharepan dina waktos poek. Éta ngamungkinkeun nagara-nagara pikeun ngalanggan aturan multilateral pangluhurna ngalawan senjata nuklir sareng masihan tekanan internasional pikeun bertindak. Sakumaha pamuka na ngakuan, pangaruh tina senjata nuklir "ngalangkungan wates nasional, ngagaduhan akibat serius pikeun salamet manusa, lingkungan, pangembangan sosial ékonomi, ékonomi dunya, kaamanan pangan sareng kaséhatan generasi ayeuna sareng pikahareupeun. , Sareng aranjeunna ngagaduhan pangaruh henteu saimbang sareng awéwé sareng budak awéwé, bahkan salaku hasil tina radiasi pengion.

Kalayan ampir 14.000 senjata nuklir aya di puluhan situs di sakumna dunya sareng kapal selam anu patroli lautan unggal waktos, kapasitas pikeun musnah dilangkungan imajinasi urang. Sadayana pamimpin anu tanggung jawab kedah bertindak ayeuna pikeun mastikeun yén kengerian taun 1945 moal diulang deui. Gancang atanapi engké, nasib urang bakal béak kecuali urang meta. The Ban Traktat pakarang nuklir nempatkeun pondasi pikeun dunya anu langkung aman, leupas tina ancaman eksis ieu. Urang kedah nganut ayeuna sareng damel pikeun anu sanés gabung. Teu aya ubar pikeun perang nuklir. Hiji-hijina pilihan urang nyaéta pikeun nyegahna. 

Lloyd Axworthy, Tilas Menteri Luar Negeri Kanada 
Ban Ki-moon, tilas Sékretaris Jénderal PBB sareng tilas Menteri Luar Negeri Koréa Kidul 
Jean-Jacques Blais, tilas Menteri Pertahanan Kanada 
Kjell Magne Bondevik, tilas Perdana Menteri sareng mantan Menteri Luar Negeri Norwegia 
Ylli bufi, tilas Perdana Menteri Albania 
Akang Chrétien, tilas Perdana Menteri Kanada 
Willy claes, tilas Sékretaris Jénderal NATO sareng tilas Menteri Luar Negeri Bélgia 
Erik derycke, tilas Menteri Luar Negeri Bélgia 
Joschka Fischer, tilas Menteri Luar Negeri Jerman 
Franco Frattini, tilas Menteri Luar Negeri Italia 
Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, tilas Menteri Luar Negeri Islandia 
Bjørn Tore Godal, tilas Menteri Luar Negeri sareng mantan Menteri Pertahanan Norwegia 
Bill graham, tilas Menteri Luar Negeri sareng mantan Menteri Pertahanan Kanada 
Hatoyama Yukio, tilas Perdana Menteri Jepang 
Thorbjørn Jagland, tilas Perdana Menteri sareng mantan Menteri Luar Negeri Norwegia 
Ljubica Jelušič, tilas Menteri Pertahanan Slovenia 
Tālavs Jundzis, tilas Menteri Pertahanan Luar Negeri Latvia 
Jan Kavan, tilas Menteri Luar Negeri Républik Céko 
Lodz Krapež, tilas Menteri Pertahanan Slovenia 
Irts Valdis Kristovskis, tilas Menteri Luar Negeri sareng mantan Menteri Pertahanan Latvia 
Aleksander Kwaśniewski, tilas Présidén Polandia 
Yves leterme, tilas Perdana Menteri sareng mantan Menteri Luar Negeri Bélgia 
Enrico Letta, tilas Perdana Menteri Italia 
Eldbjørg Løwer, tilas Menteri Pertahanan Norwegia 
Mogens Lykketoft, tilas Menteri Luar Negeri Dénmark 
John mccallum, tilas Menteri Pertahanan Kanada 
John manley, Tilas Menteri Luar Negeri Kanada 
Rexhep Meidani, tilas Présidén Albania 
Zdravko Mršić, tilas Menteri Luar Negeri Kroasia 
Linda Mūrniece, tilas Menteri Pertahanan Latvia 
Nano Fatos, tilas Perdana Menteri Albania 
Holger K. Nielsen, tilas Menteri Luar Negeri Dénmark 
Andrzej Olechowski, tilas Menteri Luar Negeri Polandia 
Kjeld Olesen, tilas Menteri Luar Negeri sareng mantan Menteri Pertahanan Dénmark 
Ana Palacio, tilas Menteri Luar Negeri Spanyol 
Theodoros Pangalos, tilas Menteri Luar Negeri Yunani 
Jan Pronk, tilas (akting) Menteri Pertahanan Walanda 
Vesna Pusić, tilas Menteri Luar Negeri Kroasia 
Dariusz rosati, tilas Menteri Luar Negeri Polandia 
Rudolf ngaleos, tilas Menteri Pertahanan Jérman 
Juraj Schenk, tilas Menteri Luar Negeri Slowakia
Nuno Severiano Teixeira, tilas Menteri Pertahanan Portugal
Jóhanna Sigurðardóttir, tilas Perdana Menteri Islandia 
Össur Skarphéðinsson, tilas Menteri Luar Negeri Islandia 
Javier Solana, tilas Sékretaris Jénderal NATO sareng mantan Menteri Luar Negeri Spanyol 
Anne-Grete Strøm-Erichsen, tilas Menteri Pertahanan Norwegia 
Hanna suchocka, tilas Perdana Menteri Polandia 
Szekeres Imre, tilas Menteri Pertahanan Hungaria 
Tanaka makiko, tilas Menteri Luar Negeri Jepang 
Tanaka naoki, tilas Menteri Pertahanan Jepang 
Danilo Türk, tilas présidén Slovenia 
Hikmet Sami Türk, tilas Menteri Pertahanan Turki 
John N. Turner, tilas Perdana Menteri Kanada 
Guy Verhofstadt, tilas Perdana Menteri Bélgia 
Knut Vollebæk, tilas Menteri Luar Negeri Norwegia 
Carlos Westendorp sareng Kepala, tilas Menteri Luar Negeri Spanyol 

0 / 5 (Harita 0)

Ninggalkeun comment hiji